Stor skillnad på valdeltagandet i länet

Valdeltagandet i folkomröstningen om EMU var högt i Sörmland - det är den bild som politikerna gärna håller fram. Men det finns ett annat Sörmland, där invånarna inte är lika delaktiga, och dit politikerna sällan tar sig i sina valkampanjer.
Tydligast syns det här i Eskilstuna där det inte behöver vara mer än tvärsöver gatan emellan de båda världarna. I Råbergstorp var det bara sex av tio som röstade. I Råbergstorp i Eskilstuna bor många invandrare och här var valdeltagandet i EMU-valet det lägsta i hela Sörmland. Av alla röstberättigade röstade bara 62 procent. Skillnaden mot det valdistrikt som hade högst valdeltagande - ett distrikt i Katrineholm - är drygt 30 procentenheter. Men Råbergstorp är inte det enda valdistrikt där valdeltagandet var lågt. Närbelägna Årby och Nyfors låg båda under 63 procent och i Brandkärr i Nyköping låg valdeltagandet bara något över 69 procent. I ett tiotal sörmländska valdistrikt låg valdeltagandet 10 procentenheter eller mer under riksgenomsnittet. Men bara tvärs över gatan från Råbergstorp ligger Lagersberg, med ett högt valdeltagande på nästan 86 procent
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".