sörmland

Oenighet om manlig omskärelse

En inflammerad debatt har blossat upp kring Landstinget Sörmlands beslut att utföra omskärelse av pojkar även när det inte är medicinskt betingat. Eskilstunaläkaren Anders Sillén fördömer beslutet i en debattartikel, han menar att det är onödigt och att det tillför barnen smärta.

– Jag tycker generellt att man inte ska göra några kirurgiska ingrepp utan medicinska skäl och att göra det på spädbarn känns ännu mer tvivelaktigt, det känns helt fel för mig, berättar Anders Sillén.

Det var i mitten av juni som beslutet togs i fullmäktige att landstinget i Sörmland nu ska kunna utföra omskärelse av pojkar. Tidigare har det bara gjorts om det funnits medicinska skäl.

Det är främst inom religionerna islam och judendom som omskärelse är vanligt förekommande. I sin debattartikel menar läkaren Anders Sillén att omskärelse är ett onödigt ingrepp som tillfogar barnet smärta. Något som utövande muslimen Nadim Hassén inte håller med om.

– Omkring en miljard muslimer omskär sina pojkar och jag kan inte påstå att det skadar barnet, säger Hassen.

Peter Linnstrand är vänsterpartist och oppositionsråd i Landstinget Sörmland och var en av dem som arbetade fram beslutet. Hos honom väcktes starka känslor när han läste Anders Silléns debattartikel.

– Han undviker det som för oss politiker var det viktiga i beslutet nämligen det att det är viktigare att det utförs av sjukvårdspersonal och inte av någon klåpare vid köksbordet, menar Linnstrand.

Nadim Hassén åkte till en privatklinik i Stockholm för att få sina söner omskurna. Men han ser att det inte är alla som gör det hos legitimerade läkare.

– Om det är på ett sjukhus görs det på rätt sätt, för mycket kan gå fel annars, menar Hassén.

Eskilstunaläkaren Anders Sillén vill helt förbjuda omskärelse och han anser att det är en attitydförändring som behövs.

– För 50 år sen så var det okej att slå sina barn i uppfostrande syfte men där har vi med lagstiftning och annat kunnat ändra attityderna, menar Sillén.

Nadim Hassén är av en annan åsikt.
– Omskärelse har pågått i ettusenfyrahundra år och det kommer att fortsätta lång tid framöver, menar han

Alexandra Maritz
alexandra.maritz@sr.se