Splittring i inflytande hot mot demokratin

Splittringen mellan olika delar av Sörmland då det gäller delaktighet och politiskt inflytande är ett allvarligt hot mot demokratin. Det menar Usama Mustafa, talesman för den islamiska kulturföreningen i Eskilstuna.
I tidigare sändningar har vi berättat att det var stor skillnad i valdeltagande i EMU-valet i olika valdistrikt i Sörmland. Bara cirka sex av tio röstade i flera distrikt där det bor många invandrare. - Det är skandal, rasisterna måste bort från makten. Sverige ska vara för alla svenskar, säger Usama Mustafa. Kritiken är hård och Usama Mustafa känner en uppriktig oro för framtiden om inget görs åt vad han anser vara en djup klyfta mellan invandrare och svenskar. Både i riksdags och kommunvalen förra året och i folkomröstningen om EMU är det samma mönster som kommer igen. Det handlar om högt valdeltagande på över 90 procent i valdistrikt med välmående medelklass. Lågt valdeltagande knappt över 60 procent i distrikt med arbetarklass och stor andel invandrare. Exempel på det senare är Råbergstorp, Årby och Nyfors i Eskilstuna och i viss mån Brandkärr i Nyköping. Usama Mustafa är inte särskilt förvånad. - Varför ska jag delta i ett system som inte bryr sig om mig? Varför ska jag gå och säga mitt, när jag inte har någon makt? Frågar han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".