SÖRMLAND

Inte alla vill flytta för ett jobb

Allt för få arbetslösa söker jobb på annan ort eller inom andra yrkeskategorier och ansvaret för det har Abetsförmedlingen menar Riksrevisionen som gjort en granskning.

Jimmy Andersson är 23 år och arbetssökande. Han säger att han kan förstå varför Arbetsförmedlingen ställer hårda krav.

– Jag skulle kunna tänka mig att flytta för att få ett jobb men kanske inte så himla långt , säger Jimmy Andersson.

När du är arbetslös måste du enligt arbetslöshetsförsäkringens krav söka jobb inom ett stort geografisk område och utanför din egen yrkeskår. Annars riskerar du att bli av med A-kassan.

Nu har Riksrevisionen granskat Arbetsförmedlingens arbete med att följa upp hur deras arbetslösa söker jobb. Siffrorna över landet som stort visar att det bara är 5 procent som söker arbete enligt riktlinjerna, alltså över hela landet och inom hela arbetsmarknaden.

På riksrevisionen menar man att Arbetsförmedlingens bristande förmåga kan leda till onödigt lång arbetslöshet.

På Arbetsförmedlingen i Nyköping Oxelösund har man startat en internutbildning för att personalen ska bli bättre på att få de arbetssökande att gå utanför sin egen yrkeskår och geografiska område.

Helene Forell är jobbcoach på Arbetsförmedlingen och specialiserar sig på att hjälpa arbetssökande att skriva cv:n, personliga brev och hitta arbeten som passar. Hon har märkt att inte alla vill söka sig allt för långt bort och framförallt inte byta yrke.

– Alla börjar med tiomilagränsen. Sedan beror det på hur gammal du är och vad du har för typ av yrke, säger Helene Forell.

Alexandra Maritz
alexandra.maritz@sr.se