Lågt valdeltagande, ett politiskt misslyckande

Den djupa klyftan framför allt mellan invandrare och svenskar då det gäller politiskt inflytande och delaktighet är ett misslyckande, det säger flera politiker vi talat med.
Tidigare har vi berättat om över 90 procents valdeltagande i EMU-omröstningen i välmående valdistrikt medan valdeltagandet i områden med många invandrare ligger på lite drygt 60 procent. Socialdemokraten Hans Ekström, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna beskriver en djup klyfta där många inte är delaktiga. Konkret visar det sig bland annat i mycket lågt valdeltagande i både riksdagsval och i folkomröstningen om EMU i områden med många invandrare. Alf Karlman gruppledare för kristdemokraterna i Eskilstuna, tycker inte att politikerna gjort tillräckligt för att få invandrare delaktiga i exempelvis emu-valet. Han säger att han borde ha varit ute mer i invandrartäta områden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".