SÖRMLAND

Nätpedofil skyldig till brott

En 32-årig tvåbarnspappa som åtalats för att ha hotat och tvingat ett 60-tal unga flickor till att ha sex framför sina webbkameror bedöms skyldig av Uppsala tingsrätt. Men innan rätten kan döma mannen för några brott så ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Två av flickorna som är inblandade i det hela är från Sörmland.

– Rätten fann mot hans nekande att det förelåg övertygande bevisning om det han är åtalad för och det innebär att han kommer dömas för det här, säger åklagare Thomas Bälter Nordenman till TT.

Åtalet mot mannen gäller bland annat våldtäkt mot barn, grovt sexuellt tvång och barnpornografibrott i en härva som omfattar ett 60-tal flickor. Fallet uppdagades i höstas då han anmäldes för att ha haft sex med en 14-årig flicka. En annan flicka anmälde ungefär samtidigt att hon tvingats utföra sexuella tjänster framför en webbkamera.

Utredningen visade att 32-åringen försökt kontakta ett stort antal unga flickor på nätet.

Under rättegången som avslutades på tisdagen vittnade de drabbade flickorna.

– Alla beskriver ett i stort sett identiskt tillvägagångssätt. Dessutom finns omfattande bevisning, exempelvis filmer, i hans dator där man får se vad flickorna tvingats göra och där man hör hans röst och hur han hotar och instruerar dem, säger Bälter Nordenman.

Mannen har redan bedömts lida av en allvarlig psykisk störning vid en mindre rättspsykiatrisk undersökning (RPU). Nu skickas han på en större RPU som ska avgöra om han ska dömas till fängelse eller sluten rättspsykiatrisk vård. Åklagarsidan har yrkat på det maximala fängelsestraffet på åtta år.

Rättegången fortsätter om ungefär en månad när undersökningen är färdig och dom väntas falla i augusti eller september.