Sörmland

SMHI varnar för stora regnmängder

SMHI varnar för stora regnmängder över länet under dygnet torsdag morgon fram till på dagen på fredagen. Man har även gått ut med en klass 1 varning vilket innebär att vissa samhällsfunktioner kan bli störda.

– Det blir en riktigt bra dag att sitta hemma och läsa en god bok och dricka té för jag tror inte att det är så många som har lust att ge sig ut i det här regnvädret, säger Lisa Frost på SMHI.

Hon berättar att ett stort regnområde drog fram över länet natten till torsdagen och att det under förmiddagen lagt sig över hela Sörmland. Fram på dagen så kan det komma mellan 20 och 30 millimeter regn under ett dygn framöver, vid kusten kan det komma upp till 40 millimeter regn.

I samband med regnet sjunker temperaturen till runt 13 grader och det kan också blåsa en hel del.

– Ni på SMHI har ju utfärdat en klass 1 varning, vad innebär det?

– Det kan vara en väderutveckling som kan innebära viss risk för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner, berättar Lisa Frost.

Hon menar att det framförallt är risk för att det blir översvämning i dagvattenbrunnar och i källarutrymmen. Fram på dagen på fredagen så slutar regnet och det spricker enligt prognosen upp och kan bli en del sol under eftermiddagen.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se