sörmland

"Hästar mår inte bra i stall"

Svenska hästar får inte beta så mycket som de behöver och många står för länge i trånga spiltor, det menar organisationen Djurens rätt som vill att hästhållningen ska moderniseras.
– Det finns forskning som visar att hästar inte mår bra av att stå i stall, de kan tillexempel bli aggressiva eller deprimerade, menar Sara Asteborg på Djurens rätt.

Enligt en rapport från föreningen Djurens rätt som Sara Asteborg står bakom är dagens hästhållning alldeles för traditionell.

Ägarna ser hästen som ett redskap som får stå i små spiltor och boxar, utan kontakt med andra hästar. Och de får också äta fel kost, de allra flesta hästar matas med havre, något som forskare avråder från menar Sara Asteborg.

– Det finns ju inget beteskrav för hästar som det finns för kor och det innebär att det finns hästar som aldrig får äta gräs, menar Asteborg.

Djurens rätt vill att hästar helst ska hållas i så kallad lösdrift. Det innebär att hästarna själva kan välja när de vill ströva i hagen, äta eller gå in och vila.

I augusti nästa år inför Jordbruksverket nya regler för hästhållning som säger att hästen ska få vara ute varje dag och att den inte får stå i spilta mer än 16 timmar per dygn. Men det räcker inte enligt Djurens rätt som alltså vill att hästarna ska vara ute i lösdrift.

Sörmland är ett häst-tätt län och djurskyddsinspektör Kristina Holmström på länsstyrelsen i Sörmland menar att hästhållningen i länet är god.

– Det här med att hästar inte får komma ut är väl inget större problem här i länet men däremot har hästägarna tillgång till för lite mark så hagarna kan bli för små, menar Holmström.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se