Försenat tunnelbygge hotar sörmländsk tillväxt

Byggandet av Citytunneln vid den södra järnvägsinfarten till Stockholm kan komma att skjutas på framtiden. På grund av nya sparbeting vill Banverket nu skjuta upp byggstarten av tunneln från 2006 till 2010-2011 istället.
Intresseorganisationen Mälardalsrådet tror att en uppskjuten byggstart kan få en förödande effekt för länen runt Mälardalen. På tisdagen bjöd man på en åktur med ånglok i protest mot att det fortfarande bara finns två spår vid infarten till södra Stockholm, trots att trafiken har ökats drastiskt på 132 år. Frågan enar sörmländska politiker oavsett partifärg. -En tunnel skulle ge kortare restider, färre tågförseningar och en bredare arbetsmarknad, anser kommunalrådet i Eskilstuna, socialdemokraten Hans Ekström och den moderate riksdagsledamoten från Nyköping, Per Westerberg Före årsskiftet väntas regeringen ta ställning till Banverkets förslag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".