Färre väljer att semestra i Sörmland

Sörmland har i år lockat färre turister än i fjol. Framför allt är det svenska besökare som uteblivit. Men bland kommunerna i länet finns ett undantag: Nyköping. Och en stor förklaring till att fler svenskar övernattar där, är Skavsta flygplats. Det menar Mats Hellberg, som driver vandrarhem i Nyköping.
Nyköping har i år haft drygt 3700 fler svenska turistövernattningar jämfört med i fjol. Samtidigt är det just svenska turister som blivit färre i resten av länet, nära 7000 färre övernattningar totalt. Men siffror från Statistiska Centralbyrån visar också att den utländska turismen ökat i länet, återigen främst i Nyköping. Även andra kommuner lockar fler utländska besökare. Till Eskilstuna har främst tyskarna hittat, och till Strängnäs amerikanarna. Den huvudsakliga turistsäsongen är över nu, både i landet och i länet, men det kommer fortfarande besökare till Nyköping. På turistbyrån vid Stora torget sitter Craig Buckle, från England. Craig Buckle och flickvännen är ganska typiska engelska Nyköpingsturister: unga, med snäv budget. Craig Buckle berättar att han alltid velat besöka Sverige. Men det är de låga priserna från engelska Stansted till Skavsta som fick honom att resa hit.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".