ESKILSTUNA

100 kronor om dagen i lön

I Eskilstuna erbjuder kommunen ett antal utvalda ungdomar praktikplatser på olika företag under sommaren. Men företagen behöver inte betala något för att ha en praktikant och praktikanterna får en stimulansersättning från kommunen på 100 kronor om dagen, något som ger ungdomarna en lön på 20 kronor i timmen.

Rune Lindeberg på handelsanställdas fackförbund är kritisk till att företagen har praktikanter med lägre ersättning än avtalsenlig lön.

– Om de är inne och jobbar på vårt område så kan man konstatera att det är långt under avtalsenlig lön. För 16 åringar ligger timmlönen på 69 kronor och 30 öre, säger Rune Lindeberg.

Kommunen har erbjudit omkring trettio ungdomar praktik på olika företag, allt ifrån bensinmackar till mataffärer. 

Men att ersättningen för deras arbetsinsatser skulle vara för låg håller inte Maj-Lis Hansson som är ansvarig för projektet hos kommunen med om.

– Det kan låta ringa med 100 kronor om dagen men för de här ungdomarna betyder det mycket, säger Maj-Lis Hansson.

En av ungdomarna som deltar i projektet är Karl. Han praktiserar i en affär i centrala Eskilstuna.

– Jag tycker betalningen är bra, bättre än ingenting. För pengarna ska jag åka och hälsa på en kompis som bor i Skövde, säger praktikanten Karl.

På handelsanställdas fackförbund reagerar man nu starkt mot att kommunen erbjuder privata företagare gratis arbetskraft.

– Arbetsgivaren betalar ju inte ett öre utan har gratis arbetskraft under en period då vi vet att man behöver semestervikarier och en period då ungdomar kan få jobb till avtalsenlig lön, säger Rune Lindeberg på handelsanställdas fackförbund.

Oskar Jönsson
oskar.jonsson@sr.se