Trosa

Stor regatta vid Tullgarn nästa år

Nästa år är Trosa för första gången värd för SM för klassiska segelbåtar. Men segelentusiasten Olle Appelberg, vill utveckla det här än mer. Han vill se större båtar och mer internationellt deltagande som gör att Trosa blir ett internationellt storcentrum för klassiska segelbåtar.

Olle tror på att hålla återkommande tävlingar vid Tullgarns kust.

– Vi vill att de här båtarna syns och det kan va svårt för båtarna går ju ofta långt ute men vid Tullgarn där kan man stå väldigt nära och kan se båtarna ordentligt när de tävlar.

Olle berättar att de i SM i augusti nästa år kommer att köra fyra tävlingar för lite mindre båtar och sen en stor internationell tävling för större båtar.

– Det är kul att se på segeltävling när man väl kommer nära och att få publik är viktigt, menar Appelberg.

– Men du har också planer för ett internationellt centrum för klassiska segelbåtar?

– Ja vi hoppas ju på det, det är nämligen så att i Medelhavet finns det runt 25 regattor för klassiska segelbåtar så många kommer vi ju inte att ha här men säg runt 4 till 5 regattor runt Östersjön så skulle det bli ett annat liv i den här verksamheten, hoppas Olle Appelberg.

Själv har Olle en regatta - en båt som kallas för havskryssare och som heter Atena. Från 1953. Är byggd av en fabrikör som hette Paul Rönnkvist, som drev Vingåkers mekaniska verkstad. Han byggde båten för Gotland runt. 1957 kom 2:a i Gotland runt.

Jonas Carnesten
jonas.carnesten@sr.se