Eskilstuna

Upprördhet över praktikantlöner

Många av de lyssnare som Sveriges Radio Sörmland pratat med i Eskilstuna är kritiska till kommunens sätt att erbjuda praktikanter på sommaren.  Praktikanterna får endast 20 kronor i timmen.

– Jag tycker det är förjäkligt att de ska utnyttja ungdomar på det här sättet, säger Stig Karlsson som blev upprörd när han hörde nyheten om de praktiserande ungdomarna, han menar att ungdomarna utnyttjas.

Som vi rapporterat tidigare har alltså Eskilstuna kommun erbjudit omkring trettio ungdomar praktik på olika företag, ungdomarna får endast 20 kronor i timmen i ersättning. Något som upprörde de handelsanställdas fackförbund där man gav skarp kritik mot kommunens sätt att som de kallade "erbjuda gratis arbetskraft till privata företag".

Marie Svensson, tjänstgörande ordförande i arbetsmarknads och familjenämnden i Eskilstuna kommun anser att det är en chans för praktikanterna som får prova på arbetslivet.

– Nu får ungdomarna chans till en meningsfull sysselsättning det är deras första kontakt med arbetslivet och jag tror att det kommer att stärka de här ungdomarnas självförtroende, säger Marie Svensson.

Oskar Jönsson
oskar.jonsson@sr.se