Eskilstuna

Nytt mc-gäng i Eskilstuna

Under de senaste månaderna har det kriminella mc-gänget Black Cobra setts till i Eskilstunatrakten. Polisen befarar nu att gänget ska etablera sig i Eskilstuna och starta upp organiserad brottslighet. Men än så länge finns det inget tecken på det.

- Vi har inte kunnat få belägg för någon grövre organiserad brottslighet, säger Johan Levin, biträdande operativ chef för polisen i Sörmland. Vi har ju bara delar av underrättelsematerial från delar av övriga landet som pratar om att de är involverade i grovkriminalitet, men det är ingenting som vi har sett här i Sörmland.

MC gänget Black Cobra kommer från första början från Danmark, där de har etablerat sig kriminelt. Sedan har deras nätverk spridits till Malmö, där polisen vet att de har ett 30-tal medlemmar. Nu har Black Cobra under två månaders tid även synts till i Eskilstunatrakten.

Om de har kommit för att stanna talar det för att de ska starta upp någon form av kriminell verksamhet, och ragga nya medarbetare till deras kriminella arbete. Till exempel pojkar i ungdomsåren som inte alls behöver ha med motorcyklar att göra.

- Får man flera gäng så blir det snabbt någon form av rivalitet, för man vill gärna vara ensam herre på täppan. Men än så länge så har vi inte kunnat se något utökat rivaliserande mellan några gäng här i stan, säger Johan Levin.

Enligt svensk och dansk polis ägnar sig Black Cobra bland annat åt narkotikahandel, utpressning och vapenbrott.

Om man ser eller kommer i kontakt med Black Cobras, vad ska man göra då?

- Ja, egentligen ingenting. Mer än att polisen alltid är intresserad av tips och underrättelser från allmänheten, som vi kan bearbeta för att se om det går att få fram ett tydligare mönster, säger Johan Levin.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".