ESKILSTUNA

"Rånarna var amatörer"

De två män som rånade Handelsbanken i Eskilstuna i fredags eftermiddag, var amatörer. Det säger Lars Franzell på polisen. Senare under fredagskvällen kunde en 21-årig man från Eskilstuna gripas misstänkt för rånet, och det efter att polisen legat i bakhåll vid rånarnas gömma i skogen inte långt från banken.

 - När det började skymma dök ynglingen upp, och blev tagen med fingrarna i syltburken, säger Lars Franzell, presstalesman för polisen. Det är inga yrkesrånare om vi säger så, det är mycket som fattas i planeringen enligt min bedömning. De har gjort en hel de misstag. De har ju tyvärr också gett sig på en banktjänsteman med våld, vilket är ovanligt. Jag betecknar dem som amatörer.

Hittills i år har Sörmland haft fem bankrån. Och antalet anmälda bankrån i länet har ökat, enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Förra året hade Sörmland åtta bankrån, jämfört med bara två om året sedan 2005. Men bara hälften av bankrånen förra året ledde till åtal, enligt statistiken.

- Ofta lyckas ju gärningsmännen sopa bort spår efter sig när de har gjort det här, säger Lars Franzell. Det är inte ovanligt att man eldar upp materialet som man har burit på sig. Det är ju inte bara en gång som vi har hittat utbrända fordon längs med flyktvägen till exempel.

Så det som hände i går är ovanligt enligt dig?

- Ja, det händer ju inte vid varje rån.

På lördagseftermiddagen var fortfarande minst ytterligare en rånare på fri fot.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se