Sörmland

Dödsfall förhindras med sprinklers

Många dödsfall i lägenhetsbränder kan förhindras om kommunerna inför mobila sprinklersystem hemma hos äldre och funktionshindrade. Nyköping är en av de kommuner som på försök har installerat systemet.

- När människor omkommer handlar det många gånger om att det tillstöter något problem. Det kan vara sjukdom, handikapp eller missbruk, eller något annat som bidrar till att man inte klarar sig själv och kommer ut, säger Ulf Smedberg, vice brandchef på Nerikes brandkår.

Det mobila sprinklersystemet är en knappt garderobsstor apparat som enkelt kan installeras i mindre lägenheter. I Örebro har den redan räddat liv det menar Ulf Smedberg vid Nerikes Brandkår som kommer ihåg en lägenhetsbrand för drygt ett och ett halvt år sen.

- Där är jag helt övertygad om att det räddade ett liv, hade branden fått fortsätta hade nog ingen ringt förrän lågorna hade slagit ut genom fönstret, säger  Ulf Smedberg.

Tekniken finns alltså redan, men ändå det kan dröja innan ett mobilt sprinklersystem som det här blir en standardiserad lösning bland kommunerna.

- Det finns alltid en liten tröghet, säger Ulf Smedberg. Kommunerna har det ju i dagens läge också tufft ekonomiskt, så man är försiktig. Men jag tycker att de kommuner som vi jobbar med är väldigt positiva.

Även Gnesta har beställt mobilt sprinklersystem.

Erik Persson
erik.persson@sr.se