SÖRMLAND

Jägare kritiska till vildsvinsfällor

Naturvårdsverket satsar två miljoner kronor på att testa nya vildsvinsfällor. Tanken är att vägarna ska bli säkrare och att lantbrukare ska få ha sina grödor ifred. Men Svenska Jägareförbundet är kritiskt till vildsvinsfällorna.

På 20 år har antalet vildsvin ökat från ett par hundra till omkring 100 000 i Sverige. Vildsvinen angriper böndernas grödor och ger sig också in i trädgårdar och plöjer upp rabatter och grönsaksland. Naturvårdsverket anser att något måste göras för att minska stammen och vill därför testa nya vildsvinsfällor.

Men väldigt få jägare i Sörmland och övriga Sverige vill fånga vildsvin i fällor, enligt Svenska Jägareförbundet. På Tibble gård utanför Nyköping bor Sören Larsson som är vice ordförande i Svenska Jägareförbundets styrelse och som själv jagar. Han tycker att det är grymt mot djuren att använda vildsvinsfällor.

– En sugga med kultingar kan hamna i en fälla och då går kultingarna en säker död till mötes om de är så små att de inte klarar sig utan en sugga, säger Sören Larsson.

Enligt Sören Larsson innebär fällor ett större lidande för vilda djur och bör därför undvikas. Fångade vildsvin kan också bli så stressade att deras köttkvalitén försämras.

Sören Larsson säger att jaktlagen i Sörmland samarbetar för att begränsa vildsvinsstammen på andra sätt.

Jägarna i Sverige har inte så mycket erfarenhet av att jaga vildsvin och det krävs också specialtränade hundar, enligt Sören Larsson, men i Sörmland har många jägare mer erfarenhet än på andra håll i landet.

– Det var ju här i Tullgarntrakten vi fick de första kraftiga vildsvinsstammarna, och här har man lärt sig att jaga vildsvin, säger Sören Larsson.

Naturvårdsverket har inte gått att nå för en kommentar.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sr.se