OXELÖSUND

Oxelösund varslar 45 anställda

Oxelösunds kommun varslar 45 anställda om uppsägning. Förhandlingar pågår just nu med facket och än är det inte klart vilka som kommer få lämna sina jobb. Men enligt kommunstyrelsens ordförande, socialdemokraten Benita Vikström, planerar kommunen att skära ner på personal främst inom skolan och vården.

-- De stora verksamheterna är utbildningsnämnden och vård- och omsorgsnämnden, så det är klart att det kommer bli en hel del där, säger Benita Vikström.

Öppna förskolan och nattdagis ska däremot värnas enligt Benita Vikström, och det ska skattehöjningen nästa år kompensera för. Skatten höjs med 80 öre i Oxelösund nästa år.

Bakgrunden till varseln är enligt Benita Vikström kommunens ekonomiska underskott.

– Vi kommer att få ett underskott i år och 2010 ser det ännu värre ut, så därför är vi tvungna att vidta de här åtgärderna, säger hon.

Prognoserna för kommunens skatteintäkter har skrivits ner kraftigt under det senaste året och har minskat med 50 miljoner mellan januari 2008 och januari 2009. Kommunens totala årsbudget är omkring 460 miljoner, så det är en ansenlig summa pengar, enligt Benita Vikström.

Vilka som varslas blir enligt Vikström klart i slutet av augusti eller början av september.