OXELÖSUND

Vårdpersonal får sköta städningen

Vårdbiträden och undersköterskor på Oxelösunds äldreboenden kommer få en extra arbetsuppgift framöver. De ska inte bara vårda de gamla, utan också sköta städningen på vårdavdelningarna. Det är en av konsekvenserna av de varsel som Oxelösunds kommun har lagt.

Oxelösunds kommun, som har lagt ett varsel om 45 personer, planerar bland annat att göra sig av med städpersonal inom äldrevården.

Den städpersonal som blir kvar ska framöver bara städa gemensamma utrymmen på äldreboendena, som korridorer och trapphus. Städningen på vårdavdelningarna ska skötas av sjuksköterskor och vårdbiträden – en extra arbetsuppgift som vårdpersonalen inte ser fram emot.

– De jag har pratat med är inte förtjusta i det, eftersom de menar på att de gått en utbildning till att bli undersköterska, inte till att städa, säger Malin Björgum, som är ordförande för fackförbundet Kommunal i Oxelösund.

Enligt Malin Björgum kommer de utökade arbetsuppgifterna också göra det svårare för personalen att hinna med omvårdnaden om de gamla.

Varslen inom Oxelösunds kommun, som enligt kommunen görs på grund av minskade skatteintäkter, berör främst personal inom skola, vård och omsorg. Som vi berättat tidigare försvinner till exempel 14 barnskötare inom förskolan. 

Malin Björgum på Kommunal säger att alla i Oxelösund är medvetna om att det ekonomiska läget är svårt, men hon tycker att besparingarna slår fel.

– Det är ändå tråkigt att det blir på bekostnad dels av våra äldre som byggt upp vårt samhälle och som ska ha en bra vård i slutet, och dels våra barn som är vår framtid, säger Malin Björgum.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se