SÖRMLAND

Flest arbetslösa ungdomar i Sörmland

Arbetslösheten inom industrin påverkar också antalet arbetslösa ungdomar i länet. De är rekordmånga. I Katrineholm har de elever som nu gått ut från gymnasieskolans industriprogram snabbt märkt av det. I fjol fick nästan alla som gick ut programmet jobb. I år har bara några få fått jobb, och ingen inom industrisektorn.

Timmy Bergqvist tog studenten i år och är nu arbetslös.

- Tänkte inte alls söka industriprogrammet först, men min far och min farbror tipsade mig om att det var en bra utbildning, och att jag skulle få jobb direkt efter utbildningen, säger han.

Men så blev det alltså inte. I stället har Timmy Bergqvist anmält sig som arbetssökande till arbetsförmedlingen. Något som han är långt ifrån ensam om. Sörmland är det län som har flest andel ungdomar inskrivna vid arbetsförmedlingen.

År 2001 förlorade Katrineholm omkring 1600 jobb när flera större industrier flyttade eller lade ner sin verksamhet. Men Percy Alsén, som är ansvarig för industriprogrammet i kommunen säger att efter senaste halvårets varsel är situationen värre nu än då.

- Där försvann ju väldigt många arbetstillfällen, men det är ju inte som det är i dag, det är värre nu, säger han.

Anders Färdeman är ansvarig för industriprogrammet på Skolverket. Han säger att det inte hunnits göra några undersökningar som kan visa om trenden är densamma i hela landet.

Däremot har han hört att det finns andra kommuner där industriprogrammet upplever samma svårigheter som i Katrineholm. Men varken Percy Alsén eller Anders Färdeman är oroliga för industriprogrammets framtid. De menar att när konjunkturen väl vänder och ordrarna börjar strömma in till industribolagen igen så väntar stor efterfrågan på svenska hantverkare.

Timmy Bergqvist är inte heller särskilt orolig och med facit i hand hade han inte valt en annan utbildning.

- Det tror jag inte, för lågkonjunkturen kommer att försvinna så småningom, och då finns det hur många jobb som helst, antar jag.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se