NYKÖPING

Alkoholtest visade fel

En man i Nyköping, som blev av med körkortet efter att han dömts för rattfylleri, får skadestånd efter att det visat sig att alkoholtestet registrerat ett för högt värde. Polisens alkoholtester visade fel under en period i början av 2008 och Nyköpingsbon är en av många svenskar som ansökt om skadestånd.

Nyköpingsbon blev av med körkortet i två månader och tvingades ta tjänstledigt från sitt jobb. Provet hade visat en promillehalt över 0,3, där gränsen för indraget körtkort går. Efter att promillehalten reviderats visade det sig att den låg under 0,3. Mannen är fortfarande dömd för rattfylleri men fick alltså för högt straff.

Han får nu drygt 27 000 kronor i skadestånd av Rikspolisstyrelsen, som ersättning för bland annat förlorad inkomst. Han hade krävt att få drygt 73 000 kronor i ersättning.

Polisens programvara för att analysera prover från alkoholtester uppdaterades i december 2007, och då skedde ett misstag som ledde till att tester utförda med polisens mätinstrument Evidenzer visade för höga värden.

Det var under perioden 1 december 2007 till den 18 mars 2008 som polisens mätinstrument inte var tillförlitligt. Många personer i Sverige har ansökt om skadestånd efter att det uppdagades att mätinstrumentet visade fel.