Sörmland

Framtidstro inom handeln

Svensk handels senaste handelsbarometer visar att många företag tror på en ljus framtid. Och flera av de handlare som Sveriges Radio sörmland pratat med tror på en bättre försäljning de kommande månaderna. En anledning till den ökande handeln kan vara att allt fler väljer att semestra i Sverige och då samtidigt handlar mer hemma, enligt Patrik Larsson på Svensk handel i Eskilstuna.

– Jag tror att det är en upplevelse, det har blivit som en händelse att man går och handlar ihop, och gör andra utflykter, då passar man på att besöka affärerna, säger Patrik Larsson, handlare och ordförande för Svensk handel lokalt.

Patrik Larsson säger att hans egen butik går bättre än föregående år.

Tror du att det kommer att hålla i sig?

– Det tror jag, det känns som om vi är på gång och som att allting är på väg uppåt och att vi har en bra höstsäsong framför oss.

Den undersökning som Svensk Handel har gjort visar alltså på en optimistisk framtidstro bland handlarna. För första gången sedan juni 2008 är de handlare som tror på en positiv utveckling fler än dem som tror på en negativ. På Svensk handel tror man att detta kan förklaras av den rekordlåga räntan i kombination med att den svenska valutan är så pass svag, något som Yvonne Ingman, vice VD för Svensk handel, menar gör att svenskarna håller mindre hårt i plånboken och spenderar mera.

Och flera av de handlare som Sveriges Radio sörmland pratat med tror på en bättre försäljning under de kommande månaderna. En av dem är hälsokosthandlaren Maria Jenijolo.

- Jag vet inte om det bara är vår bransch, men vår bransch är ju uppåtgående, trots lågkonjunktur. Vi har märkt av en stor ökning jämfört med föregående år faktiskt, säger hon.

Oskar Jönsson
oskar.jonsson@sr.se