SÖRMLAND

Swebus inför alkolås på bussar

Bussföretaget Swebus Express vill förbättra säkerheten på bussarna. Från och med första oktober ska alla bussarna vara utrustade med alkolås. Men för Länstrafikens del dröjer det. I Sörmland blir Katrineholm först ut med alkolås på bussar, men de kommer inte att vara i drift förrän nästa år.

- Vi började installera alkolås i alla nya bussar sedan 2006, och sedan har vi tagit ett beslut om att eftermontera de sista bussarna, och det ska vara klart i september, säger Ingvar Ryggesjö, pressansvarig på Swebus Express.

Länstrafiken i Sörmland har i dag inga bussar med alkolås, men upphandlingar har påbörjats.

- Det kommer områdesvis, vi har haft upphandlingar i Nyköping och Trosa, som vi måste göra om. Sedan har vi haft upphandling i Katrineholm som är färdig och som kommer i drift nästa år. Så småningom kommer också de andra områdena i Sörmland att upphandlas, säger Conny Strand, vd för Länstrafiken i Sörmland.

Företaget Veolia Transport är ansvariga för Länstrafikens bussar och chaufförer. Platschefen i Eskilstuna, Anders Klarström, är positiv inför det nya införandet och tycker det är en självklarhet att busschaufförerna ska köra nyktra.

- Allt som gör att resenärerna känner sig lugnare och tryggare är bra, det ska inte finnas några tveksamheter kring om föraren är nykter, det ska det inte behöva göra i dag heller, säger han. Men med alkolås är man försäkrad.

- Det är en säkerhet både för resenärer och förare, så det är en positiv idé, säger Anders Lindmark, som är anställd av företaget och kör buss i Eskilstuna.

Gabriella Karlsson
gabriella.karlsson@sr.se