Pendlandet dåligt för miljön

Det är inte ekologiskt hållbart att bo i Sörmland och jobba i Stockholm. Det säger samhällsekologen Krister Sernbo som är med i länsstyrelsens projekt "Sörmland bygger".
Krister Sernbo höjer ett varningens finger mot de sörmländska kommuner som i stora marknadsföringskampanjer försöker locka inflyttare med huvudargumentet att det är nära till Stockholm. - Transporter är ett av de största miljöproblem vi har, transportarbetet måste hållas så lågt som möjligt och då är det inte ekologiskt hållbart att försöka öka antalet som ska pendla, säger han. Flera sörmländska kommuner satsar just nu både mycket pengar och mycket tid åt att försöka locka människor att flytta till just deras kommun. Katrineholm till exempel, öppnande i somras en ambassad i Gamla stan i Stockholm där huvudsyftet är att locka till sig inflyttare. För bara några dagar sen startade Nyköpings kommun en inflyttningskampanj genom att ha en helsidesannons i tidning Dagens Nyheter. Bland annat kunde man läsa: "Nyköping ligger vid kusten en timme söder om Stockholm. Ta tåget fyra stationer eller bilen tio mil längs E4:an". Det sörmländska kommuner framförallt lyfter fram är närheten till Stockholm och att det alltså därför går bra att bo i Sörmland och jobba i huvudstaden. Men Krister Sernbo som är samhällsekolog och som är med i länsstyrelsens projektgrupp "Sörmland bygger" anser alltså att det på lång sikt inte är ekologiskt hållbart att allt fler pendlar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".