Sörmland

Tuff säsong för många bärodlare

Det har varit ett tufft år för bärodlare i år. Frost och regn har varit stora bovar som orsakat stora förluster för många av odlarna. En gård som har haft det tufft är Solby gård utanför Eskilstuna.

– Det har varit ett besvärligt år, säger Peter Johansson, som driver Solby Gård utanför Eskilstuna tillsammans med Malin Lindstedt. Vi hade jättefin kvalitet och kanonbra smak på bären fram till förra tisdagen, då lågtrycket kom in över Sverige. Så vi har tappat stora volymmängder i landen, som har regnat sönder.

Det är svårt för jordgubbsodlare att skydda sig mot regn om man jobbar på friland. Solby Gård har jordgubbsodlingar på ett och ett halvt hektar, men de har planer på att utöka det till två och ett halvt hektar nästa säsong. I början av säsongen var det många jordgubbsodlare som förlorade delar av sina plantor på grund av frost. Solby Gård har även haft de problemen.

– Det har varit en tuff säsong från början. Det var en blöt vår och i maj och juni har vi haft otroligt många frostnätter.

En säsong för jordgubbarna på Solby gård är omkring tre till fyra veckor. I dagsläget tror Peter Johansson att det är ungefär en vecka kvar på självplocket. På söndag ska de ta beslut om de ska förlänga perioden.

Gabriella Karlsson
gabriella.karlsson@sr.se