Vingåker

Ekologiska varor i ropet

Försäljningen av ekologiska matvaror har ökat med 35 procent under första kvartalet jämfört med förra året, trots lågkonjunkturen. I Vingåker på Brene gård finns Sveriges största ekogris-produktion som drivs av bröderna Tomas och Mats Schörling.

Tomas Scörling ser en större efterfrågan på ekologiskt griskött. Men det finns bara ett tjugotal ekologiska grisbönder i hela Sverige, och Brene gård är den enda i sörmland med kravgrisar. Och om man ser till livsmedelsmarknaden totalt så utgör de ekologiska produkterna endast 2,5 procent av varorna i mataffärerna, och endast en procent av allt griskött som finns i handeln är ekologiskt. Därför önskar Tomas att konsumenterna blir ännu mer aktiva i butikerna. Att vara ekologisk gris är antagligen annorlunda om man jämför med hur det är att växa upp på en vanliga bondgård. Som kravgris får man nämligen större utrymme på vintern i ladugården, och på sommaren får man skutta omkring fritt i gröna hagar.

Reporter David Nilsson Hamne