STRÄNGNÄS

De trotsar lågkonjunkturen

Nyföretagandet i Sörmland går ner. Under första halvåret i år var antalet nya företag 26 procent färre än förra året. Men Carsten Bredermeyer, Kerstin Karlsson och Annika Nilsson gåt emot strömmen. De har nyligen startat upp ett pensionat i Stallarholmen.

– Man måste vara modig när man ska starta eget företag. Man måste våga ta ett steg ut i det okända och satsa men samtidigt vara noga med att man planerar väl. Man måste ha lite jäklar anamma, säger Annika Nilsson, en av ägarna till pensionatet.

I hela Sverige minskade antalet nystartade företag med 16,4 procent, hitills i år. Därmed finns det ungefär 0,6 företag per 100 invånare i Sverige, vilket kan jämföras med EU-snittet som är ungefär 1 företag på 100 invånare.

I svenska städer med mycket storindustri har minskningen av nyföretagande varit värst.

Eskilstuna är hårdast drabbat i Sörmland, där är minskningen 37 procent. I Eskilstuna finns bara 0,3 företag per 100 invånare. Det kan jämföras med Trosa kommun, som har en siffra på 0,8 procent, och som därmed är en av de företagstätaste kommunerna i Sverige.

I Sörmland var minskningen av nyföretag hela 26 procent under första halvåret i år. Sörmlänningarna är nu nästsämst i Sverige på att starta egna företag.

Enligt  Nyföretagarcentrum beror det här till stor del på att nyföretagandet gått starkt uppåt tidigare, men även att lågkonjukturen skrämmer personer från att starta eget.

Men enligt Nyföretagarcentrum i Eskilstuna har deras möten under åren haft rekordmånga deltagare, bland annat för att människor blivit arbetslösa och måste skaffa sig ett arbete. Nyföretagarcentrum spår att antalet nya företag kommer öka under hösten.