SSAB vill förändra bilden av industriarbetet som tungt och fysiskt krävande.
SÖRMLAND

"För få elever på industriprogram"

Industriarbetsgivarna vill få in fler gymnasieelever på industriprogrammen. De menar att det finns en risk att det blir brist på arbetskraft när lågkonjunkturen vänder. Enligt Göran Bergman på SSAB finns det förutfattade meningar hos många ungdomar att industrijobben är tunga och slitsamma, en bild han menar är felaktig.

Det har varit många lediga platser på gymnasieskolornas industriprogram de senaste åren. Göran Bergman, som arbetar med kompetensutveckling och personalförsörjning på SSAB Oxelösund, hoppas att en förändring snart är på gång.

– Vi ser och hoppas också att den här trenden bryts, säger han.

I och med den rådande lågkonjunkturen har antalet jobb inom industrin minskat kraftigt. Att det kommer vända när marknaden går bättre är ingenting som branschen tvivlar på.

På teknikprogrammen fyller man platserna och har även lyckats få in fler tjejer. Men på industriprogrammen finns det alltid tomma stolar även om det varit fler sökande de senaste åren.

Peter Lindvall, rektor för Rinmangymnasiets teknikcollege tror att lösningen ligger i att gå ut i skolorna och informera. Han tycker att industriföretagen borde dra sitt strå till stacken och hjälpa till med informationen.

Enligt Göran Bergman är SSAB i Oxelösund ute i alla årskurser från femteklassare och uppåt och informerar om industribranschen. Göran Bergman säger att responsen från eleverna är blandad och att det största hindret är en förutfattad bild av industrin.

– Det finns tyvärr fortfarande en bild av att vi har ett tungt och slitsamt arbete, medan verkligheten är ganska annorlunda. De flesta processer styrs med processteknik idag. Vi försöker sudda ut den bilden och förändra den till det positiva, säger Göran Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".