ESKILSTUNA

Simmare räddades ur ån

Det är mycket strömt i Eskilstunaån just nu. En kvinna som tog en simtur vid bastubadet i Skjulsta i fredags var nära att råka illa ut när hon drogs med strömmen ner mot dammluckorna. Jan Rämnegård kastade sig i vattnet när han hörde kvinnans rop på hjälp.

Jan Rämnegård satt i sina badbyxor och åt glass när han hörde svaga rop från vattnet. Han hade själv badat precis innan och reagerat på att det var ovanligt strömt i vattnet.

– Så direkt jag hörde ropen förstod jag vad det handlade om, säger han.

Han sprang fram till åkanten och fick syn på kvinnan mitt ute i strömmen.

– Hon hade fem-tio meter kvar till dammluckorna. Hade jag stått kvar tio sekunder till hade det varit för sent, säger Jan Rämnegård, som genast dök i, mitt bland näckrosorna.

Jan Rämnegård simmade ut och fick tag i kvinnan med ena handen. Samtidigt lyckades han greppa brofästet med sin andra hand. Han simmade sedan in till land med kvinnan, som fick hjälp upp på land av flera personer.

– Hon var späd och hjärtat slog så kroppen skakade på henne. Hon var helt slut, säger Jan Rämnegård.

Jan Rämnegård menar att det kunde ha gått illa om kvinnan dragits med strömmen till dammluckorna.

– Det är stora stenbumlingar där. Jag tror det hade gått illa för vem som helst som åker ner där, med det draget som är, säger han.

Strömmarna är mycket starka i Eskilstunaån just nu, enligt bastuföreningen i Skjulsta. Orsaken är enligt bastuföreningen att vattennivån i Hjälmaren är hög. Jan Rämnegård säger att han reagerade på att strömmarna var kraftiga när han badade där med sin dotter, mycket kraftigare än tidigare somrar.

Efter händelsen i fredags har bastuföreningen satt upp en varningsskylt vid bastubryggan i Skjulsta.

Familjebadet vid stranden är inte lika strömt som vid bastubryggan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".