KATRINEHOLM

C vill stoppa lågenergilampan

Katrineholms kommun måste sluta använda lågenergilampor, eftersom de innehåller kvicksilver. Det menar Centerpartiet i Katrineholm, som har skrivit en motion om det. Centern vill också att Katrineholm ska försöka påverka andra kommuner så att användandet av lågenergilampor minskar.

Sten Holmgren är ordförande i centerpartiet Katrineholm och är kritisk till det EU-direktiv som nyligen införts. Direktivet säger att vanliga glödlampor på sikt helt ska försvinna och Sten Holmgren är rädd för att de ersätts med lågenergilampor som innehåller kvicksilver.

– Kvicksilver är ett väldigt farligt ämne. Jag tycker det är anmärkningsvärt att man inför det här, säger Sten Holmgren.

– Det här avfallet ska ju tas om hand i kommunerna, vilket också skapar problem, fortsätter han.

Samtidigt påpekar Sten Holmgren att det kommer komma nya lågenergilampor om några år, som inte innehåller kvicksilver.

– Så jag tycker att man hade kunnat behålla de här lamporna vi har tills vi har nya lampor med ny teknik, som inte innehåller kvicksilver, säger Sten Holmgren.

I motionen skriver Centerpartiet i Katrineholm att lågenergilampan har en rad nackdelar samtidigt som den dessutom innehåller kvicksilver, vilket kan vara skadligt för både människor och miljö.

Lågenergilampan är i dagsläget ett av de bästa alternativen när det gäller strömförbrukning, men även Kalle Hashmi på Energimyndigheten påtalar riskerna med lågenergilampan. Han säger att det är viktigt att kommunen ser till att lamporna samlas upp så att inte kvicksilvret hamnar i naturen.

– Lågenergilampan är inte svar på alla våra böner, säger Kalle Hashmi.

Oskar Jönsson
oskar.jonnson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".