Kraftiga nedskärningar väntar äldreomsorgen

Ledsagarservicen i Eskilstuna bantas, maten för de gamla blir dyrare och avgifterna för färdtjänsten ökar. Det är några konkreta åtgärder som kan bli verklighet om inte Vuxennämnden får mer pengar att röra sig med nästa år. Det framgår av budgetförslaget från förvaltningen. Efter de föreslagna nedskärningar saknas ändå åtta miljoner.
Besparingarna kommer att påverka möjligheterna för förvaltningen att leva upp till det uppdrag den har. Andra nedskärningar som föreslås är att vakanta tjänster inom förvaltningens centrala funktioner inte tillsätts förrän nästa höst och det blir heller inga nya platser inom socialpsykiatrin. Kostnader för semestervikarier under året, förutom under sommaren, är inte finansierade och det kan leda till ökade undeskott om man inte hittar möjligheter som innebär att man klarar sig utan vikarier. Efter de föreslagna nedskärningar saknas ändå åtta miljoner för Vuxenförvaltningen. Det är framförallt kostnader för assistenshjälp åt handikappade, Lss och driften av det nyrenoverade och utbyggda äldreboendet Tunagården som belastar budgeten 2004.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".