STRÄNGNÄS

Fem års fängelse för Strängnäslärare

Den lärare från Strängnäs som har stått åtalad för att under två års tid ha våldtagit en av sina elever, dömdes i dag till fem års fängelse för grov våldtäkt mot barn och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Han ska också betala skadestånd till flickan på 230 000 kronor.

Läraren fälls för att ha våldtagit flickan ett åttiotal gånger under två års tid. Han anmäldes av kyrkopersonal i Strängnäs, som såg honom ha sex med flickan i en bil på kyrkogården. Flickan var under femton år när övergreppen startade.

Advokat Maria Wilhelmsson har stöttat flickan genom rättegången.

- Jag tycker att det är en bra dom och jag är väldigt nöjd med att han döms till grov våldtäkt mot barn och till fem års fängelse. Det är viktigt att tingsrätten har sett allvaret i det som han har gjort, att man har beaktat hennes beroendeställning, hennes utsatta läge som elev och antal tillfällen. Och att rätten helt och hållet har trott på henne och bedömt hennes berättelse som både trovärdig och tillförlitlig, säger Maria Wilhelmsson.

Enligt domen var flickan till en början förälskad i läraren. Hon hade det jobbigt både i skolan och hemma och upplevde att läraren var den enda hon kunde ty sig till. Men efter lärarens första sexuella närmande kände hon sig utnyttjad och ville avbryta kontakten med honom.

Flickan upplevde läraren som mycket kontrollerande och uppger i domen att skälet till att hon fortsatte träffa läraren var att för att det kändes som att han hade någon slags makt över henne.

Läraren har erkänt sexuellt utnyttjande av barn och uppger att han haft samlag med flickan 15 gånger. Men i tingsrättens döms han för att vid mer än 80 tillfällen haft samlag med flickan eller för att ha genomfört annan sexuell handling som är att jämställda med samlag. 

Läraren fälls, vid sidan av grov våldtäkt mot barn, också för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, eftersom övergreppen fortsatte efter flickans femtonårsdag. Han döms också till att betala skadestånd till flickan på 230 000 kronor.

 Och advokaten Maria Wilhelmsson tycker att skadeståndet är alldeles för lågt.

- Jag hade yrkat på 300 000 kronor för kränkning, och det tycker jag att den här tjejen borde ha fått, säger hon.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Tidigare artiklar:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".