Det var inte glas i kycklingen utan plast. Foto: Markus Dahlberg / SCANPIX
KATRINEHOLM

"Glaset" var plast och småsten

Många av de glasbitar som hittades i Kronfågels kyckling tidigare i år är i själva verket plast. Och en del av fynden är småsten och saltkristaller. Det visar den tekniska analysen som Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har gjort.

– Även en plastbit kan upplevas som glas, så själva oron är väl kvar i sig, tycker jag. Om det är plast kan man ta lika mycket skada, säger Harry Bohn, som leder utredningen på ekobrottsroteln i Nyköping.

Många av kycklingpaketen kommer från Kronfågels fabrik i Valla utanför Katrineholm, och därför har Sörmlandspolisen fått i uppdrag att titta närmare på de fynd som har gjorts i kycklingen. Sörmlandspolisens ekobrottsrotel i Nyköping har tittat på ett åttiotal anmälningar från människor som säger att de hittat glas i kycklingen. "Glasfynden" har skickats in till SKL.

SKL:s analys visar nu att bara 65 procent av fynden är glas.

– Övriga fynd har varit något annat och det har dominerats av plast. Men det har även påträffats kvarts och saltkristaller, säger Jane Palmborg, kemist på SKL, till Sveriges Radio Östergötland.

Den tekniska utredningen har inte gett några svar på hur fynden hamnat i kycklingen. De glasbitar som har hittats har inte samma ursprung. Plastbitarna ser också väldigt olika ut, vissa är vassa och andra inte. Men SKL har inte avslutat den tekniska utredningen än.

Göran Broman, en av utredarna på ekobrottsroteln i Nyköping, säger att den massmediala uppmärksamheten kring fynden kan ha gjort att människor skickat in allt de hittat, för att hjälpa till i utredningen. Och Harry Bohn, som leder utredningen, säger att fynden lika gärna kan komma hemifrån folks kök, som från matbutikerna eller fabriken.

– Det kan vara normalt slitage. Det händer varje dag i alla produktioner i livsmedelsbranschen att det kommer in saker som inte hör hemma i maten, säger Harry Bohn.

Harry Bohn säger att misstankarna om sabotage "i princip" har avskrivits.

– Vår uppgift är att se om vi kan hitta någon misstänkt som kan bli dömd för något brott. I dagsläget har vi inte gjort det. Det kanske vi aldrig kommer göra. Vi måste nästan ta någon på bar gärning, eller att någon grupp tar på sig att de har gjort det här, säger Harry Bohn.

I dagsläget finns det inte heller något som talar för att glaset och plasten kommer från fabriken i Valla utanför Katrineholm, enligt Harry Bohn. I maj gjorde polisen ett urval av kycklingar från Valla och röntgade dem, men hittade inte en enda glasbit. Polisen testade ett hundratal kilo och de flesta hade produktionsdatum från i mars, samma tid som folk anmälde att de hittat glas i kyckling.

Totalt beräknas Kronfågel ha förlorat minst 30 miljoner kronor på glaslarmen.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".