Vill inte förknippas med mordmisstänkt

Att mannen som misstänks för mordet på utrikesminister Anna Lindh är av serbisk börd, har uppmärksammats stort i en del medier. Och det är något som väcker känslor också hos många personer med serbisk bakgrund i Sörmland.
Dragan Djekic i Vingåker säger att många serber kan känna skuldkänslor, trots att de inte har något med mordet att göra. Och att en person med samma bakgrund nu är misstänkt för ett allvarligt brott riskerar att "satanisera" även andra med samma bakgrund, säger han. I och med krigen i det forna Jugoslavien började serbernas rykte försämras, i världen och i Sverige, menar Dragan Djekic. Och det påverkade självkänslan även hos de som kommit som arbetskraftsinvandrare till Sverige, långt innan krigen på Balkan. Det bor cirka 80 000 personer med serbiskt ursprung i Sverige, och därfor hoppas Dragan Djekic att den nu omtalade 24-åringen inte ska ses som representativ för serber som folkgrupp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".