NYKÖPING

Nyköping satsar på solenergi

Nyköpings kommun satsar på att bli bäst i landet när det gäller miljö. Det senaste steget är att sätta upp solfångare som alstrar el på kommunala byggnader och först ut är Gripenskolan i slutet av sommaren.

Leif Larsson, som är kommunalråd från Miljöpartiet, menar att valet av solenergi var enkelt.

- För att det är en ren och förnyelsebar energi som är miljövänligt, helt enkelt, säger han.

Tanken är att Gripenskolan i Nyköping själv ska kunna tillgodose 30 till 40 procent av sitt elbehov. Det ska man göra genom att sätta upp solceller som alstrar energi från solen och omvandlar den till växelström. Solcellerna på Gripenskolan beräknas vara på plats några veckor efter skolstarten.

Från början var det tal om att montera solceller på statshuset och Culturum men i båda fallen sa arkitekterna ifrån. Men projektledaren Bo Flinkberg ser positivt på att det blev just en skola som fick ta första steget.

- Det är en bra sak, och skolan kan ju använda det i utbildningssyfte också, säger han.

Nyköpings kommun har ansökt om solcellsbidrag från staten. Om det beviljas kan man få 60 procent av kostnaden på cirka fem miljoner. Annars har kommunen lovat att betala allt själva.

Miljöpartiets kommunalråd Leif Larsson var en drivande kraft när det kom till att ta beslut om solenergi. Och han tycker att det var en självklarhet.

- Skälet till att vi valde Gripenskolan var att det dels är en kommunal byggnad, och dels att eleverna som går där får lära sig att man kan ta tillvara energi på ett vettigt sätt. För mig är det självklart, ska man bli en miljövänlig kommun och komma tillrätta med de fossila bränslena, så måste man satsa på förnyelsebar energi.

Tidningen Miljöaktuellt har rankat de bästa och sämsta kommunerna i landet när det kommer till miljöarbete. Just nu ligger Nyköping på en delad 34:e plats men man satsar på att klättra i listan. Bäst i länet är Eskilstuna på femte plats. Det beror främst på att man tillverkar bland annat biogas. Nästa steg för Nyköping kan vara miljövänliga sopbilar.

- Vi håller på att titta på miljöbilar och även på den tunga sidan som sophämtning, traktorer och så vidare, för att sänka koldioxidutsläppet, säger Bo Flinkberg, som just nu leder arbetet med solceller på kommunala byggnader i Nyköping.

Alexandra Maritz
alexandra.maritz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".