Effektivare omsorg möter protester i Nyköping

Handikappormsorgen i Nyköping kan effektiviseras. Det ansåg ett konsultföretag och nu står verksamheten inför drastiska nedskärningar. Men från flera gruppboenden hörs upprörda röster från anställda som känner sig överkörda.
På gruppboendet på Sagostigen 26 arbetar vårdaren Kicki Bruhn. -När jag började här för 13 år sen, så var jobbet något fint och man kände att man räckte till. Idag är jobbet ingenting värt, säger hon. Enligt den senaste budgetprognosen väntas årets underskott i äldre- och handikappnämnden landa på minus 23 miljoner kronor. För att minimera kostnaderna har kommunen anlitat ett konsultföretag som vill effektivisera handikappomsorgen. Politikerna i nämnden har redan sagt ja till konsultförslaget, om bland annat minskad bemanning på gruppboenden dagtid, eventuell nedläggning av ett korttidsboende, och att scheman läggs så att anställda kan tvingas arbeta på flera arbetsplatser. Kicki Bruhn menar att det betyder kraftiga försämringar för de fyra rullstolsbundna och psykiskt handikappade på Sagostigen 26. -De kommer att känna av att vi inte hinner göra "det lilla extra" för dem och vi kommer att vara stressade, säger hon. Motståndet från personalen har varit så starkt att politikerna tvingas ta upp frågan på nytt för att diskutera alla synpunkter som kommit in. Pernilla Lindberg arbetar även hon på Sagostigen 26. -De boende kanske kommer att bli sittande på sina rum. Frågan är om man ens har lust att jobba kvar om det blir så, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".