Fackförbund går samman mot lönedumpning

Flera fackförbund går nu samman i kampen mot att utländsk arbetskraft utnyttjas i Sverige. Anledningen är framför allt uppgifter om att slovakiska arbetare på SSAB i Luleå fått en lön på mellan 13 och 18 kronor i timmen.
Fackförbunden Byggnads, Elektrikerförbundet, Målareförbundet och ytterligare tre fackförbund tänker nu gå samman och kämpa för att utländsk arbetskraft i Sverige inte ska utnyttjas. Men det inte i huvudsak för de utländska arbetarnas skull, utan för att det leder till lönedumpning som innebär att deras egna medlemmar riskerar att få lägre löner. -Vi måste hålla rent. Vi har ett avtal att följa och det avtalet ger minst 106 kronor i timmen, och det är där minimilönen ska ligga för en yrkesarbetare i byggbranschen. Och betalar man inte det, så blir det en form av lönedumpning, säger Göran Tinglöv på Byggnads Mälardalen. För att förhindra lönedumpning vill fackförbunden att kontrollen skärps för de entreprenörer som anlitar utländsk arbetskraft. Enligt Göran Tinglöv har Sörmland inte haft några större problem med lönedumpning. Då och då händer det dock att Byggnads får tips om lönedumpning, men när de sen har åkt ut till arbetplatsen för att kontrollera, har de inte hittat något.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".