Eskilstuna back 27 miljoner första halvåret i år

Eskilstuna kommun gick med drygt 27 miljoner kronor i underskott det första halvåret i år. Det är närmare 31 miljoner kronor sämre än samma period förra året, trots skattehöjningen på 50 öre som genomfördes i år.
Det visar en ny delårsrapport. Det försämrade resultatet beror bland annat på minskade skatteintäkter. På helåret räknar kommunen med ett underskott på lite drygt 76 miljoner kronor, vilket är något bättre än tidigare beräkningar för helårsresultatet. Statens balanskrav innebär att kommunerna ska ha en budget i balans varje år, det vill säga att kommunen inte går minus. De goda åren 2000 och 2001 skapades reserver, som skulle utnyttjas när tiderna blev sämre. Idag återstår 60 miljoner i reservkapital, men om prognosen på 76 miljoner minus på helåret står sig kommer den reserven att ha förbrukats och ändå återstår 16 miljoner att "dra in på". Som Sveriges Radio Sörmand rapporterat tidigare väntar kraftiga nedskärningar nästa år inom skola, äldreomsorg och inom den sociala sektorn nästa år, eftersom den kommunala ekonomin blivit sämre. Barn- och utbildningsnämnden väntas, enligt den senaste delårsrapporten, att gå med närmare 18 miljoner minus 2003, Vuxennämnden närmare 12 miljoner minus och socialnämnden med minus 26 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".