Opererade bort brösten efter gentest

Linda Modin från Eskilstuna tillhör de allt fler svenskar som valt att testa sig för genetiska sjukdomar. Testet visade 80 procents risk för bröstcancer och Linda valde att operera bort båda brösten.

Allt fler svenskar vill ha information om sina gener. Samtliga universitetssjukhus visar på en ökning av antalet utförda tester eller läkarbesök som handlar om att ta reda på en patients anlag för olika genetiska sjukdomar. Det visar en rundringning som Ekot gjort.

En av dom som testat sig är Linda Modin från Eskilstuna.

– Min mamma dog vid 44 och en moster hann inte fylla 50 så jag valde att låta operera bort båda brösten för att leva längre och få se mina barn växa upp och få barnbarn, berättar hon.

Ekots rundringning visar alltså att allt fler vill ha information om sina gener. Till exempel har avdelningen för klinisk genetik på Linköpings universitetssjukhus redan i år utfört drygt 4 000 tester - vilket är nästan dubbelt så många som för tre år sedan. Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm hade drygt 12 000 tester förra året - drygt 2 000 fler än för tre år sen. Och till Lunds universitetssjukhus fick 1200 information om sina anlag förra året - 400 fler än för tre år sen.

Enligt Annika Lindblom, överläkare i klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, beror ökningen av gentester på att fler gener som leder till sjukdom upptäcks. Och gentester har blivit naturligare för svenskar.

- För tio, femton år sedan var det stora rubriker kring det här. Det är helt enkelt inte lika spektakulärt i dag, säger hon.

Andrea Hökerberg
andrea.hokberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".