NYKÖPING

Hus ockuperat vid Skavsta

En grupp personer gick på måndagen in och ockuperade ett bostadshus i närheten av Skavsta flygplats utanför Nyköping. Enligt dem själva är ockupationen en protest mot bostadsbristen i Nyköping. Kommunen är villig att föra en dialog med dem, men bara om de lämnar huset.

Enligt ockupanterna har Stora Berga bostadshus, som ägs av kommunen, stått tomt i flera år. Ockupanterna menar att huset är beboeligt, trots bullret från flygplatsen.

På måndagen skickade ockupanterna ett brev till kommunen där de upplyste om att huset skulle ockuperas. De lämnade också ett mobiltelefonnummer i brevet. Kommunen skickade då en tjänsteman till huset för att kontrollera vad som pågick.

– Det är tio-tolv stycken där inne. Så länge det går lugnt och städat till är det ingen fara å färde. De vill ha tillgång till huset. Vi säger inte nej till att diskutera det, men det får ske under ordnade former, säger Robert Tholén, tillförordnad kommundirektör i Nyköping.

Enligt Robert Tholén kommer kommunen vänta med att kontakta polisen. Tjänstemannen som besökte huset har lämnat över ett meddelande till ockupanterna. Meddelandet går ut på att kommunen vill ha en dialog med ockupanterna, enligt Robert Tholén.

– Vi har sagt att de ska få träffa våra politiker och diskutera eventuella idéer kring fastigheten, så får vi presentera vilka restriktioner som finns. Men det är under förutsättning att de avslutar ockupationen och inte orsakar några skador, säger Robert Tholén.

Ockupanterna, som kallar sig Nyköpings Husockupanter, hade på måndagskvällen ännu inte bemött kommunens meddelande.

– Vi har inte tagit ställning till det än, sade en av ockupanterna till Sveriges Radio Sörmland på måndagen.

Ockupanterna ville på måndagen inte ge några närmare kommentarer kring ockupationen, utan hänvisade istället till sin hemsida motkraft.net. På hemsidan skriver de att huset anses vara obeboeligt på grund av närheten till Skavsta flygplats, men att valet mellan att vara bostadslös och att leva i ett bullrigt hus är enkelt.

De skriver också att de inte vill "ställa till bråk", utan att de vill skapa en samlingsplats och ett kreativt utrymme som kan vara ett alternativ till "den kommersiella staden".

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".