NYKÖPING

Dömd polismördare JO-anmäler anstalt

Den 57-årige man som avtjänar ett livstids fängelsestraff på Kumlaanstalten för mord på en polisman i Nyköping för två år sen, JO-anmäler anstalten för brott mot meddelarfriheten. Enligt mannen försöker Kriminalvården begränsa hans möjligheter att driva sitt rättsfall, genom att förbjuda honom att sända ut delar av förundersökningen till media och privatpersoner.

57-åringen dömdes i både tingsrätt och hovrätt för polismordet, och nekades sedan prövningstillstånd i Högsta domstolen.

En av få möjligheter som finns för att få domen upphävd skulle vara att fallet beviljas resning i Högsta domstolen. Det kan bara ske om nya bevis eller omständigheter framkommer i målet.

Det var sommaren 2007 som den psykiskt instabile 57-åringen skulle hämtas av polis enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. När han skulle omhändertas uppstod tumult och en av polismännen sköts ihjäl av 57-åringen.

57-åringen har hävdat att han handlade i nödvärn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".