Socialdemokrater kräver sänkt spritskatt

Sex socialdemokratiska riksdagsmän bland dem Reynoldh Furustrand, ordförande för socialdemokraterna i sörmland vill ha kraftigt sänkta alkoholskatter i Sverige.
Idag sänker Danmark sina alkoholskatter med 47 procent och Reynoldh Furustrand vill att Sverige snarast följer efter - om inte kommer den svenska alkoholpolitiksa modellen att helt förfalla säger han. Om inte sverige följer efter danmark och kraftigt sänker alkoholskatten kommer alltmer av den alkohol som konsumeras i Sverige komma från smuggling, svartsprit och framför allt från ökad privatinförsel från grannländer med lägre skatter, hävdar Reinhold Furustrand. Det innebär sämre möjligheter för staten att kontrollera tillgängligheten och konsumtionen. Hans recept för att möta den ökade alkoholkonsumtion och därmed följande ökningen av alkoholskadorna som en sänkt skatt skulle ge är mer resurser för information om alkoholens skadeverkningar. Reinhold Furustrand säger att en skattesänkning på runt 30 procent är en rimlig nivå i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".