Maria Melin har registrerat partnerskap med sin flickvän och de har tillsammans också ettårige sonen Vidar. Foto: Karin Frimodig/SR Sörmland
LÄNET

Allt fler registrerade partnerskap

Antalet personer som registrerat partnerskap i Sörmland har blivit mer än fyra gånger fler de senaste tio åren. I Sverige i stort är trenden den samma - allt fler homosexuella har de senaste åren registrerat sig som partners och allt fler skaffar också barn.

Maria Melin har tillsammans med sin flickvän en son på snart ett år. Hon tillsammans med sin flickvän representerar majoriteten av dom homosexuella par som har barn. 90 procent av paren med barn är nämligen kvinnor.

– Det är fortfarande inte tillåtet för killar att använda sig av surrogatmammor och det tycker jag är orättvist, säger hon. Även killar borde få chansen. Det är ju tillåtet i exempelvis Norge, tillägger hon.

Enligt siffror från statiska centralbyrån levde 17 barn i Sörmland förra året i familjer med föräldrar av samma kön som också var registrerade som partners.

Och i hela Sverige fanns förra året över 700 så kallade partnerskapsbarn och det är mer än tio gånger så många jämfört med siffror från slutet av 90-talet.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".