SÖRMLAND

Tjuvar utger sig för att vara poliser

Tjuvar utger sig för att vara poliser för att komma åt äldre personers pengar. Det konstaterar polisen efter att ha fått in tre anmälningar på kort tid från personer i Sörmland som blivit uppringda av falska poliser.

Två äldre kvinnor i Strängnäs och en man i Nyköping har blivit utsatta, men polisen misstänker att de här tre fallen bara är toppen av ett isberg.

– Vi befarar att det finns ett mörkertal. Dessvärre är det inte särskilt sannolikt att det bara hänt tre gånger i juli, säger Fredrik Wallén på kriminalunderrättelsetjänsten.

Polisen uppmanar därför folk att anmäla misstänkta telefonsamtal.

-- Det kan vara så att man varit utsatt för ett försök, men genomskådat det. Vi vill veta var det händer och hur personen låter, säger Fredrik Wallén.

En man i 80-årsåldern som bor i Nyköping blev i tisdags uppringd av en person som sade att det var något fel på hans kontokort. Personen i telefonen sade att de upptäckt detta när mannen handlade på Apoteket, och att polisen skulle komma och titta på kontokortet.

– Sedan kommer en person hem till honom, presenterar sig som polis och säger att det var något fel på kortet, men det ska vi ordna. Den gamle mannen lämnar över bankomatkortet till den fejkade polisen som säger att han ska komma tillbaka senare, säger Fredrik Wallén.

Mannen har nu låtit spärra kontokortet. I nuläget vet inte polisen om han har blivit av med några pengar.

I början av juli råkade två äldre kvinnor i Strängnäs ut för att bluffpoliser ringde dem och frågade om de förvarar kontanter och smycken i sina hem. Men kvinnorna förstod att något skumt var i görningen och kontaktade polisen. De personer som har ringt kvinnorna är misstänkta för förberedelse till grov stöld.

Fredrik Wallén betonar att den riktiga polisen aldrig agerar på det här viset.

– Ringer någon hem till en person och säger 'hej det är från polisen, vi tänkte kolla om du har några värdesaker hemma', då kan man vara helt säker på att man är utsatt för stöldförsök. Och då ska man ringa den riktiga polisen, säger Fredrik Wallén.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista