Sörmland

Uppsving på bostadsmarknaden

Försäljningen av bostäder i Sörmland har tagit fart. Det visar en enkät som Sveriges Radio Sörmland har gjort bland mäklare i länets kommuner. Höstens och vårens bostadsmarknad har varit stillastående, men nu i sommar har många hus blivit sålda.

De flesta mäklarfirmorna har sålt minst lika många bostäder i juli som vid samma tid förra året.

– Sommaren har varit försäljningsmässigt fantastisk för oss. Vi har sålt 55 bostäder i juli vilket är mer än under juli och augusti förra året. Jag tror att köparna vill utnyttja det låga ränteläget. I höstas hamnade man nog lite i en förlamningsprocess, men nu går man vidare och köper och byter bostäder som tidigare.

Lågkonjunkturen slog hårt mot mäklarbranschen. I höstas var det köparna som uteblev och i våras tvekade säljarna. Nu har balansen återställts och prisnivån och på husen börjar närma sig dem från tidigare år, priserna har alltså börjat stiga igen. Det säger mäklare som Sveriges Radio Sörmland pratat med.

Men Anne Wallén, mäklare i Trosa, tycker att det går lite trögt med försäljningen.

– Det finns en viss tröghet i försäljningen. Det tar lite mer tid att sälja hus idag än tidigare. Jag tror att folk är mer försiktiga och att banken inte alltid är med. Det går inte lika snabbt och enkelt att få loss ett lån och att man är mer återhållsam och tänker efter lite mer. Men allt blir sålt, det blir det.

Alexandra Maritz
alexandra.maritz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista