Miljöinspektör vill bli statlig

En majoritet av landets miljöinspektörer vill lämna den kommunala förvaltningen och bli statliga istället. Det visar en enkätundersökning som den fackliga organisationen Naturvetareförbundet gjort.
Kristina Ajaxon, miljöinspektör i Nyköpings kommun, är en av dem som kan se fördelar med en statlig miljötillsynsorganistaion på lokalplanet: - Man kan arbeta mer fritt då utan att ta politiska hänsyn. Hela 60 procent av de tillfrågade i naturvetareförbundets enkätundersökning vill hellre ha en statlig miljötillsynsmyndighet än dagens kommunala. I sådana kommuner där man har en hopslagen nämndorganisation med exempelvis en bygg- och miljönämnd, vilket är vanligt i mindre kommuner - även i Sörmland - vill hela 75 procent hellre ha en statlig organisation. Problemen med lokala politiker som sätter det lokala näringslivet före miljön är inte ny, för ett år sen kom en regeringsrapport som visade på en rejäl förtroendekris mellan politiker och tjänstemän i vissa kommuner. - Miljöbalken kanske ställer högre krav på att vi ska vara noggrannare med att beivra miljöbrott. Då kan politikerna tycka att företagen råkar illa ut, säger Kristina Ajaxon. Ett exempel är miljösanktionsavgifter - en form av böter - som kommunerna dömer ut exempelvis till företagare som är sena med sina miljöredovisningar. I många kommuner är det tjänstemännen med sin fack-kunskap som beslutar om dom, men i Nyköping är det här en politisk fråga. Det finns en risk, menar Kristina Ajaxon, att politikerna med starka band till näringslivet lägger fingrarna emellan: - Speciellt om det handlar om ett företag som har en dominerande ställning på en mindre ort. Då kan politikerna tycka att arbetstillfällena spelar en allt för stor roll, säger Kristina Ajaxon, som anser att politikerna lägger sig i hennes jobb för mycket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".