Gnesta

Skatteskulder bland moderater

Två moderata politiker i Sörmland har hamnat hos Kronofogden. Den ena är en fullmäktigeledamot i Gnesta, som har obetalda skulder på mer än 57 000 kronor hos Kronofogden. Det handlar om skatter, arbetsgivaravgifter och moms som han inte betalat in i tid till Skatteverket.

När Sveriges Radio Sörmland ringer upp Gnestapolitikern vill han inte ge någon förklaring till varför han hamnat hos Kronofogden.

– Det har jag ingen större lust att torgföra, säger han.

Hur viktigt tycker du det är att man som politiker sköter sin ekonomi?

– Det är viktigt. Men just nu vill jag inte gå in på någon närmare diskussion kring det här, säger han.

Gnestapolitikern har också, enligt Skatteverket, deklarerat fel eller undanhållit skatt vid två tillfällen, det ena år 2005 och det andra år 2007. Vid varje tillfälle har han krävts på en straffskatt på drygt 20 000 kronor. Sedan 2006 har han blivit ett fall för Kronofogden sju gånger. Han har betalningsanmärkningar på bland obetalda skatter, vägtrafikskatter och obetald teveavgift.

Ingrid Jerneborg Glimne, Moderaternas gruppordförande i Gnesta, säger att hon ska ta en diskussion med fullmäktigeledamoten om hans ekonomiska problem.

– Man måste ha ett stort förtroende och det är klart att det får sig en knäck när sådan här händer, säger hon.

Kan det här påverka hans möjligheter att fortsätta som förtroendevald politiker i Gnesta?

– Det kanske det kan. Men det beror på vad det här är och vad som ligger bakom. Den här personen är ju en bra företrädare i övrigt och en reko person. Jag tycker inte man ska döma någon förrän man har pratat igenom det här och sett var det är, säger hon.

Den andra moderaten i Sörmland som blivit ett fall för Kronofogden är ledamot i landstingsfullmäktige. Han har bland annat betalningsanmärkningar på trängselavgifter och felparkeringsavgifter. Just nu har han också en mindre skatteskuld på dryga tusenlappen, som Kronofogden kräver honom på.

Iha Frykman, ordförande för Moderaterna i Sörmland, säger att nomineringskommittéerna inför valet 2010 kommer granska kandidaterna hårdare. Kommittéerna kommer då kontrollera om de som kandiderar till kommuner och landsting har obetalda skulder som de inte kan förklara.

– Vi kommer inte att se mellan fingrarna på sådana här saker, utan det här är sådant man som förtroendevald ska se till att man sköter, säger Iha Frykman.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista