SÖRMLAND

Utbildning ska minska våldet

Fotbollsföreningen Eskilstuna City har börjat jobba aktivt med att få ner våldet på plan. Sedan ett år tillbaka har City diskussionsträffar om fair play med ungdomarna i laget. Som Sveriges Radio Sörmland berättat tidigare har antalet anmälningar om grova förseelser inom fotbollen i Sörmland ökat.

Etikutbildningen i Eskilstuna City riktar sig till ungdomar mellan 13 och 16 år. Ungdomarna träffas två gånger i en diskussiongrupp för att samtala om moral och etik på fotbollsplanen.

En som har gått utbildningen är Dana Hanna som spelar i pojkar 93. Han tycker att han lärt sig mycket av diskussionsträffarna.

– När vi är ute på planen och spelar tänker vi på att vi ska sköta oss och inte hålla på. Att vi ska vara iskalla. Om man inte är iskall kan man flippa totalt, säger Dana Hanna.

Första halvåret i år anmäldes 94 grova förseelser i Sörmland, jämfört med 82 anmälningar samma period 2008. Förseelserna, som kan vara både glåpord och fysiskt våld, är vanligast inom herrarnas division sju.

Responsen på utbildningen i Eskilstuna City är skiftande, enligt föreningskonsulenten Andreas Bauducco.

– De flesta tycker det är ganska kul att gå igenom de här frågorna och få tänka lite kring etik och moral. Men många tycker också att det är lite onödigt - att det spelar ingen roll att vi sitter och pratar om det, för det är ändå stridens hetta ute på plan som gör att man ibland begår dumma förseelser, säger Andreas Bauducco.

Men han tror att många spelare ändå kommer till en djupare insikt om att man ska hålla sig till reglerna när de diskuterar fair play.

– Jag tror att de flesta ändå får sig en liten tankeställare. Sedan hur länge det varar, effekten av utbildningen, det får vi väl se, säger han.

Andreas Bauducco tror att det är svårt att få ner antalet förseelser till noll men han tror att förbundet kan lyckas få ner siffrorna rejält genom ett ihålligt arbete.

– Om de håller ut år ut och år in, och kör och tragglar och går igenom frågorna, tror jag att de kommer ett steg närmare.

Gabriella Karlsson
gabriella.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista