Gnesta

Beslut om skolor i Gnesta

I eftermiddag fattar barn- och utbildningssnämnden i Gnesta beslut om nedläggning av vissa klasser på fyra av kommunens skolor. Förslaget har upprört många, bland annat eftersom förändringarna kan komma att träda i kraft redan i nu höst.

Barn och utbildningsnämnden i Gnesta måste spara sammanlagt 12 miljoner kronor. Kommunen säger att de har ett tufft ekonomiskt läge med minskande skatteintäkter.

Och i eftermiddag tar barn- och utbildningsnämnden ställning till en stor förändring inom skolan i kommunen.

Welandersborgsskolan i Björnlunda, Kvarnbackaskolan i Stjärnhov och Laxne skola, som i dag har elever från förskolan och upp till och med årskurs sex, skulle enligt förslaget redan till hösten bara ha elever upp till och med årskurs fyra.

De elever som går i dessa klasser kommer i stället att få åka skolskjuts till Gnesta för att gå i skola.

Dansutskolan i Gnesta blir enligt förslaget också av med sina sjätteklassare och skulle bara ha elever upp till årskurs fem, också med start nu i höst.

Enligt barn- och utbildningsförvaltningen finns det i dag för få elever per årskurs på landsortsskolorna, och kostnaderna för lärare och specialpedagoger blir för dyra.

Från början var förslaget att alla mellanstadieklasser på de tre landsortsskolorna skulle försvinna. Men många föräldrar protesterade mot att deras barn skulle behöva åka långt för att ta sig till skolan, och i det nya förslaget har förvaltningen tagit hänsyn till det när det gäller barnen i årskurs fyra.

I förslaget till nämnden skriver förvaltningen också att landsortskolorna inte riskerar att läggas ned.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".