Sörmland

Alla jobb kommmer inte tillbaka

Jobben inom industrin i Sörmland kommer inte tillbaka när konjunkturen vänder. Det befarar Berth Thulin, ordförande för IF Metall Mälardalen och fackklubbens ordförande på Volvo i Eskilstuna. Arbetsgivarsidan ger samma bild som facket.
– Jobben blir inte lika många. Får vi tillbaka volymerna som vi haft tidigare så tror jag att man kommer att klara sig med färre personer än tidigare. Det beror i mångt och mycket på att man gör rationaliseringar, investeringar i nya maskiner och annat arbetsupplägg osv.

Industrin i Sörmland går på lågvarv. Och som en följd av att många industriarbetare och blivit av med sina jobb, förlorar kommunerna skatteintäkter och tvingas dra ner på skola och omsorg.

Men den här negativa spiralen är på väg att brytas, enligt många analytiker. De talar om att lågkonjunkturen har nått botten. Många hoppas på att efterfrågan på Volvos lastmaskiner, SSAB:s stål och SKF:s gjutgods, ska ta fart igen.

Fast bara för att produktionen ökar inom industrin betyder det inte automatiskt att de jobb som försvunnit, kommer tillbaka, menar Berth Thulin på fackförbundet Metall.

– Tyvärr så kommer många fortsätta att vara långtidsarbetslösa.

Han jämför med hur det var under krisen på nittiotalet.

– Då var det mycket uppsägningar. De nivåerna på anställda som var då, -90, -91 har vi inte varit i närheten av många år senare trots att vi har större produktion av det mesta.      

Arbetsgivarsidan ger samma bild som facket. Gösta Reinl, som är ordförande för Fabriksföreningen i Eskilstuna, säger att många företag passat på att omorganisera i lågkonjunkturen och hitta olika sätt göra samma jobb med mindre personal.

– Man gör kloka investeringar och rationaliseringar. Jobben kommer att öka, men kommer inte att bli lika många som vi hade under högkonjunkturen innan.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".